Comuna Pieleşti face parte din zona metropolitană a oraşului Craiova având împreună proiecte comune.

Topografia comunei este aceea de picior de munte, alcătuită din câmpuri largi separate de văi adânci. Altitudinea este de 171 metri deasupra nivelului mării. Forma comunei este plană, cu dealuri de 30-40 metri înălţime, dealuri ce formează albia râului Teslui. Solurile sunt argiloase, brune. Resursele naturale cuprind exploatări de petrol şi gaze naturale.

Comuna Pieleşti este traversată de calea ferată 901 Bucureşti - Craiova, ce a fost pusă în funcţiune la data de 5 ianuarie 1875. Calea ferată intră în comună prin partea de vest, coteşte către sud şi parăseşte teritoriul comunei prin partea de sud-vest. Există două staţii în comună: halta Toporaş între Pieleşti şi Pîrşani şi staţia Pieleşti, localizată la 2 km sud de Pieleşti.

Comuna Pieleşti a fost fondată prin legea administrativă la data de 31 martie 1864. De-a lungul timpului structura comunei s-a schimbat, reformele administrative a variatelor regimuri au blocat sau deblocat diverse sate. În mare măsură unele sate au fost aproape dintotdeauna părţi ale comunei şi sunt şi astăzi parte integrantă. Altele decât aşezările din Pieleşti, la drumul european E70, foarte multe noi unităţi s-au dezvoltat, având profile economice variate: show-room şi service, depozite pentru materiale de construcţii, restaurante, moteluri, popasuri.

PlayPause
Slider

Aşezarea a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri, semne ale prezenţei omului pe teritoriul actual al comunei existând încă din Neolitic (5000 ani î. Hr.). Numele localităţii Pieleşti provine de la un locuitor numit Stan Piele de profesie cojocar şi comerciant de piei, ce avea mulţii fii care au impus numele aceste aşezări.

Pe raza comunei Pieleşti există patru moteluri şi anume:

  • Popasul turistic Căprioara înconjurat de 5 ha de pădure,
  • Trandafirul Galben,
  • Hanul Vechi
  • Il Capo Tour.

De asemenea pe raza comunei Pieleşti există 6 biserici enumerate mai jos:

  1. Biserica Sf. Dumitru (Sat Nichitoaia)
  2. Biserica Sf. Mihail și Gavril (Sat Pieleşti Centru)
  3. Biserica Sf. Dumitru (Sat Pârşani)
  4. Biserica Sf. Maria (Sat Câmpeni)
  5. Biserica Sf. Nicolae (Sat Câmpeni)
  6. Biserica Adormirea Maicii Domnului. (În Cadrul Cartierului Rezidenţial Magnolia)

Aceste biserici au fost construite sau refăcute în totalitate de către Primăria Pieleşti, toate fiind în perfectă stare de funcționare.

De asemenea pe raza comunei Pielești se află o serie de situri arheologice unde s-au găsit obiecte datând din din epoca fierului(neolitic).